Zdravje & nega

Voda iz pipe počasi zastruplja pse in mačke?

Gene Fitzgerald, strokovnjakinja za vode, ki dela za Best Osmosis Systems, opozarja, da lahko voda v naših domovih zaradi elementov, ki so v njej raztopljeni, »počasi zastruplja« naše ljubljenčke.

Trda voda namreč vsebuje visoke vrednosti kalcija in/ali magnezija, kar je za hišne ljubljenčke lahko škodljivo, saj so zanje “dovolj” že majhne količin.

Zaradi tega naj bi se, kot je opozorila, lahko razvile bolezni, kot so okužbe sečil in/ali mehurja, vnetje mehurja, obstrukcija urinarnih poti, kristali v urinu in ledvični kamni. Dodaja, da so možne tudi težave s kožo, prebavo in zobmi. Manjši hišni ljubljenčki, ki že imajo določene zdravstvene težave, so bolj dovzetni za zdravstvene težave, ki jih prinaša pitje trde vode.

Gene pojasnjuje, da je rešitev v odstranitvi škodljivih snovi iz trde vode, vendar moramo biti pazljivi tudi pri tem. Sredstva za mehčanje vode namreč vsebujejo natrij, ki je lahko enako ali še bolj škodljiv za naše hišne ljubljenčke.

Seveda moramo pri tem vedeti, da je to “voda na mlin” podjetjem, ki prodajajo filtrirne sisteme, vseeno pa smo zadevo želeli preveriti tudi pri slovenskih veterinarjih, ki pa trenutno nimajo časa za pojasnila.

Če si ga bodo uspeli vzeti, bomo seveda poročali.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.