Aktualno

Izredne razmere: Poskrbite za živali!

Izredne razmere zahtevajo izredne ukrepe.  Pazite nase in poskrbite tudi za živali!

Zaščita živali v poplavah je izredno pomembna, saj so živali ranljive in pogosto potrebujejo pomoč med naravnimi nesrečami. Ogrožene so tako domače kot tudi prostoživeče živali.

“Preden poplavi, pripravite načrt za izredne razmere, da boste lahko takoj ukrepali, če se zgodi najhujše. Poplavna voda hitro narašča. Če je opozorilo pred poplavami, ne upajte le na najboljše – ukrepajte zgodaj.” pravijo v Društvu za zaščito živali Kranj.

“Odpnite pse z verig, prestavite zunanje živali na varno. Pripravite prenosne bokse za manjše živali. Ne pozabite spakirati najnujnejšega, predvsem zdravil (če jih vaša žival ima) in hrane. Pomembne dokumente, kot so potni listi s številkami mikročipov in cepilne knjižice shranite v vodotesno vrečko, skupaj s fotografijo vašega ljubljenčka, če se slučajno izgubi. Ne pozabite niti na najljubšo igračko ali odejo vašega ljubljenčka, kajti tudi zanj je takšno stanje izjemen stres,” svetujejo glede scenarija evakuacije.

Razmislite o premestitvi živali

“Če vašemu kraju grozi še hujše stanje, razmislite o tem, da bi manjše domače živali, kot so psi, mačke, ptice in glodavci, in jih je mogoče prepeljati, začasno premestili v višje ležeče in varne prostore ali pa jih odpeljali k sorodnikom, prijateljem, ki so zunaj poplavnih območij.
Če ste ujeti v hiši, poskušajte biti čim bolj mirni, kajti tako bodo mirnejše tudi vaše živalce. Umaknite jih v najbolj miren prostor, včasih pomaga tudi glasba, zagotovo pa vaša prisotnost,” pojasnjujejo in dodajo, če bežite pred poplavami, nikoli ne puščajte živali samih v zaprtem avtomobilu.

Na Kamniškem veterinarska ambulanta nudi namestitev

Na Kamniškem območju, ki je bilo eno huje prizadetih v zadnjem dnevu, je veterinarska ambulanta Vet4Pet sporočila: “Glede na izredne razmere, ki so nas doletele, smo se odločili, da svoje hospitalne kletke ponudimo za namestitev najdenih živali. Če najdete ogroženo, izgubljeno mačko ali psa, jo lahko brezplačno namestite v naših prostorih,” – dokler jim ne zmanjka prostora.

Dodali so še, da pazite tudi na svoje živali na dvoriščih in v pesjakih, namestite jih na varno in ne pozabite na privezane živali!

Kaj pa divje živali?

“Če opazite divje živali, ki so ujete v poplavni vodi ali na poplavljenih območjih, jih ne poskušajte rešiti sami. Pokličite lokalno reševalno službo za živali ali druge pristojne organizacije, ki se ukvarjajo z reševanjem divjih živali.”

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.