Prehrana

Lahko psi jedo krompir?

foto: adobestock
Krompir je ena najbolj priljubljenih prilog in jedi na slovenskih krožnikih, v najrazličnejših oblikah. Ga lahko delimo s svojim psom?

Že za ljudi nutricionisti opozarjajo, da na to, ali je krompir zdrav, močno vpliva način priprave. Vsem je nekako jasno, da ocvrt krompir ni tako primeren kot denimo kuhan. Kako pa je s krompirjem in psi?

Odvisno. Krompir za pse sicer ni strupen, kot denimo čebula ali grozdje. Vsebuje vitamin C, vitamin B6, železo, magnezij, kalij ter druge vitamine in minerale, ki jih psi potrebujejo. A če krompirja ne pripravite pravilno ali ga pes poje preveč, lahko povzroča zdravstvene težave.

Nekaj pravil priprave krompirja za pse

  1. Surov krompir je strupen tudi za pse. Vsebuje namreč solanin, katerega količina se močno zmanjša s kuhanjem.
  2. Psu ponudite kuhan ali pečen krompir brez vseh dodatkov (soli, masla …)
  3. Ocvrt krompir ali celo čips, ki sta mastna in polna soli, nista zdrava za pse. En košček čipsa iz vrečke psu sicer ne bo škodoval, cela vrečka pa.
  4. Če ima pes diabetes, mu ne ponujajte krompirja v nobeni obliki.

Zavedati se moramo, da psi največ hranil pridobijo iz živalskih beljakovin – vse ostalo so dodatki in priboljški. Krompir torej ponudimo v majhnih porcijah. Kot ostalo ogljikovi hidrati v prehrani psa, lahko večje porcije vodijo k debelosti in z njo povezanimi zdravstvenimi težavami.

Katero zelenjavo lahko jedo psi?

error: Kopiranje teksta ni mogoče.