Mačji svet

Kaj pomeni ta pozicija ušes pri mačkah? (Bodite pozorni!)

foto: adobestock
Mačke so znane po svoji sposobnosti izražanja občutkov z govorico telesa, pri čemer imajo njihova ušesa posebno pomembno vlogo.

Ena od bolj zanimivih in pogostih telesnih signalov so t.i. “letalska ušesa” – ko mačka potegne ušesa nazaj in jih splošči, da delujeta kot dve letalski krili. Ta gesta lahko izraža vrsto različnih čustev in stanj, od strahu do radovednosti.

To so glavni razlogi, kaj pomeni letalska pozicija ušes pri mačkah …

1. Grožnje / plenilci

“Letalska ušesa” so za mačke neke vrste zgodnje opozorilo na morebitno grožnjo ali plenilca, ki ga zaznajo v okolju. Ko položijo ušesa navzdol, to pomeni, da se pripravljajo na obrambo, kar lahko nakazuje na to, da se počutijo ogrožene. Gre za obrambni mehanizem.

2. Strah / stres

Ko so mačke prestrašene ali pod stresom, pogosto »našpičijo« svoja ušesa, da bi bolje zaznale in poslušale morebitne nevarnosti, četudi v okolju ni vidne grožnje. S tem načinom lahko bolje slišijo smer, iz katere prihaja nevarnost, in se odločijo, ali je varno ostati ali pobegniti.

3. Osredotočenost

“Letalska ušesa” so lahko tudi znak, da se mačka osredotoča na nekaj v daljavi, še posebej, če gre za zvoke, ki jo spravljajo v stres. Včasih se ušesa tudi rahlo premikajo ali tresejo, kar pomaga mački natančneje določiti vir zvoka in ga bolje zaznati.

4. Previdna radovednost

Mačke včasih pokažejo “letalska ušesa”, ko jih nekaj zanima, a so hkrati previdne. Če so njihova ušesa pokončna in napeta, to običajno pomeni, da so nekaj zaslišale ali opazile in želijo raziskati, kaj je to. V tem primeru pa je radovednost pomešana s skrbnostjo, saj še vedno ostajajo pozorne na morebitne nevarnosti.

5. Pridobivanje pozornosti

Vaša mačka lahko uporabi “letalska ušesa” tudi zato, da pritegne vašo pozornost! Ko mačka dvigne ušesa, vam morda želi pokazati nekaj, kar je opazila – kot je ptica zunaj ali zvonjenje na vratih. S tem vedenjem vas želi opozoriti na dogajanje v njenem okolju.

Kdaj k veterinarju?

Pomembno je, da spremljate celotno telesno govorico mačke, saj lahko s tem bolje zaznate, kako se počuti in ali potrebuje vašo pomoč.

Če vaša mačka poleg “letalskih ušes” kaže tudi naslednje znake, je to lahko znak, da je nekaj narobe, zato jo je priporočljivo peljati k veterinarju:

  • Zavračanje hrane ali vode,
  • bruhanje ali driska,
  • slabost in pomanjkanje energije,
  • prekomerno praskanje, grizenje ali lizanje dlake,
  • spremembe v vzorcu dihanja,
  • dezorientacija ali zmedenost,
  • prekomerno mijavkanje ali sikajoče vedenje.

Preberite tudi: Kako brati telesno govorico pri mačkah in kaj vse lahko izvemo iz nje?

Kako brati telesno govorico pri mačkah in kaj vse lahko izvemo iz nje?

error: Kopiranje teksta ni mogoče.